Как да задържите растежа на разсадите

Времето навън не е благоприятно за засаждане на разсадите на постоянно място в градината. Често се случва разсадите да прерастват в резултат на не добре направени разчети за срок на сеитба или поради неблагоприятни условия, както в момента, за изнасяне и засаждане на открито.
Задържане растежа на растенията може да се постигне чрез прилагане на специфични операции и ограничаване факторите на средата. Сред тях са:
. подрязване на корените на дълбочина 5 –7 см, 8 – 10 дни преди засаждането на разсада;
. спиране на поливките;
. понижаване на дневните и нощните температури;
Подрязването на корените води до разрастването им в повърхностния почвен слой и помага за преживаемостта на растенията при засаждането.
Спирането на поливките е най-простият метод, но това естествено не означава пълно лишаване от влага. Просто се полива умерено и се намалява честотата на операцията. Естествено, трябва да се внимава да не се допусне изсушаване на почвата особено ако разсадът е на слънчево място. При пълна липса на влага и при по-висока температура растенията могат да изсъхнат само за един ден.
Понижаването на температурите е ефикасна мярка не само като метод за задържане на растежа, а така също и като начин за закаляване на растенията. За целта дневните температури се намаляват със 7 – 8 градуса, а нощните с 5 – 6 градуса.

Петър Кръстев

Прочетена 1543 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта