Как да засадите прерасъл разсад домати на открито

Методът на засаждане на прерасъл разсад на открито зависи на първо място от неговия размер. Обикновено растението по време на засаждане трябва да е достигнало 15-25 см (в зависимост от сорта). С правилни грижи такъв растеж се достига до 55-60 дни. Повече дни и сантиметри вече са прерасъл разсад.

Леко прерасъл разсад достига до 30 см височина, има 4 листа и удължени междувъзлия. Такива домати не се нуждаят от специални начини за засаждане. Добре се развиват и дават навреме плодове. Разбира се, закупуването на такъв разсад от домати на пазара не си струва, но ако сте ги закупили, не се притеснявайте. Закалете ги няколко дни преди засаждане, а след това засадете и отглеждайте при стандартна грижа.

Разсад - умерено прерасъл, достига 45 см височина, има 6 листа, дълго стъбло с удължени междувъзлия и пъпки, които вече се образуват. Степента на оцеляване на този разсад е значително по-ниска от нормалната и е около 60%. Освен това, даже и да преживеят, тези растения ще боледуват дълго време и пъпките, които са имали при засаждането, могат да останат единствените, а може и те да опадат.
За да получите добиви от такъв разсад е необходимо да го засадите под наклон. Под земята след засаждане трябва да бъдат не само корените, но и половината от стъблото. Тогава след няколко седмици растението ще даде допълнителни корени и ще се изравни със събратята си.
Силно прераслият разсад е висок 50-60см. Има 6 листа, бутони, цветове, но при засаждането те скоро ще опадат. Такъв разсад също трябва да бъде засаден хоризонтално на дълбочина 10-15 см. През първите седмици такива домати се предпазват от слънце или хладни температури. Съветът ни е – по-добре не купувайте такъв разсад, дори да е много евтин!

Петър Кръстев

Прочетена 1542 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта