Пиперът и неговите предпочитани съседи в оранжерията и на открито

Освен лук и чесън, билките, които могат допълнително да привличат опрашващи насекоми, имат добър ефект в близост до пипера. Културите, които са отлични съседи за него, както на открито, така и в оранжерията са: босилек,  невен, кориандър, девисил,  риган,  латинка, магданоз, вратига,  мащерка.

Пиперът се развива добре в присъствието в оранжерията на ранни култури (репички, листна маруля, спанак), които се сеят рано и когато има недостиг на пространство, те се прибиратсъщо рано. Възможно е да се отглеждат такива зелени култури в близост до пипера. Те перфектно защитават почвата от прекомерно изпаряване на влагата след поливане и няма да позволят на почвата да се напука от топлината. Морковите също могат да бъдат сред гореспоменатите култури.

Пиперът се чувства добре до зеле - но не всички видове! Бялото зеле и карфиолът ще бъдат най-добрите му партньори в оранжерията. Съседство между пипер с тиквички, целина, бамя също е приемливо.
Лоши съседи за пипера
Разбира се, не всички култури могат да съседстват добре с пипера в оранжерията. С някои от тях пиперът се конкурира за ресурси, а други дори могат да потискат растежа и развитието му, а и болестите им може да са еднакви.
Не се препоръчва засаждане до пипер в оранжерията копър. Копърът обикновено е антагонист на почти всяка култура, поради агресивността си в разпространението - той е в състояние да “удуши” крехкото растение на пипера. В допълнение, той отнема много хранителни вещества от почвата и отделя силни ароматни вещества, „неприятни“ за пипера.
И копърът може да се превърне в убежище на морковените мухи и листни въшки - опасни насекоми, вредители и по пипера.
Пиперът не понася добре някои видове зеле - брюкселско зеле, с което се конкурират за вода.
Бобовите растения също не са добри съседи за пипер. Дори и като се вземе предвид факта, че като цяло бобовите обогатяват почвата с азот, грахът и бобът са способни да потискат развитието на пипера и имат общи заболявания, например антракноза.
Като цяло, не се препоръчва засаждане на пипер в оранжерията до семейството Solanaceae - картофи, домати и патладжан. Те заемат много място, консумират еднакви хранителни вещества, освен това се нападат от еднакви болести и вредители. Като засаждате тези зеленчуци едни до други, е по-вероятно да предизвикате конкуренция и огнища на болести.

Петър Кръстев

Прочетена 2904 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта