Кубинската мана при краставиците идва с дъждовното време

Върху листата на краставиците се образуват воднистозелени петна с неправилна форма, които са ограничени от нерватурата (жилките на листата). По-късно петната пожълтяват, като при влажно време по долната страна на листата се образува синкавовиолетов налеп. Когато заболяването напредне болните листа се завиват около централния нерв и постепенно некротират (изсъхват).

Благоприятни условия за нейното развитие са росата, честите превалявания, висока атмосферна влажност и хладно време – условията, които наблюдаваме в момента. Това са условия, които при отглеждането на открито ние не можем да контролираме. Затова са задължителни пръсканията. При напълно здрави растения те се провеждат с контактни фунгициди като Шампион – 0,15%1 Дитан М 45 – 0,2% и др. Пръсканията се повтарят през 10-12 дни при сухи условия, какъвто е и карантинният срок на посочените препарати.

В случай, че времето е благоприятно за развитие на болестта (дъждовно и хладно) и не е възможно да се пръска с контактните фунгициди, които се измиват от дъжда, трябва да се използват системни фунгициди. Те се използват и при поява на първи признаци от заразяване за да се стопира развитието на болестта. Подходящите системни фунгициди са Верита ВГ – 0,15%, Куадрис 25 СК – 0,075%, и двата с карантинен срок 7 дни и други.

Петър Кръстев

Прочетена 1554 пъти Последно променена в Неделя, 09 Юни 2019 20:28
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта