Слънчев пригор при пипер и домати

При силно слънце и жега, почти всички зеленчукови растения бързо повяхват, листата им увисват. За да имсе помогне, е необходима много вода вечер и сутрин.

При такива условия често по плодовете на пипера и доматите се появяват белезникави петна, които по-късно стават като изгорени с некротирала тъкан. Тези петна са резултат от въздействието на слънцето, познато като слънчев пригор.
В някой случаи тези пригори могат да се се дължат и на поливането. Водните капчици, които попадат върху плода, играят ролята на леща, през която слънчевите лъчи преминават и изгарят през тънката ципа участъци от плодовете на доматите и пипера. Понякога - обратно, причината може да е в липсата на вода.

При плододаващите растения при липса на вода и твърде висока температура, страдат първо плодовете - изсъхват, появяват се следи от изгаряне, някои опадват от растението.
По време на силна жега поливането трябва да става рано сутрин или вечер. Това позволява водните капки да изсъхнат преди слънцето да напече силно и температурите да се вдигнат и да не причинят изгаряния по плодовете пирпера и доматите.

Петър Кръстев

Прочетена 5310 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта