Грижи за разсада от домати от пикиране до засаждане

Агр. Петър Кръстев

Не остава много време до момента, когато условията в градината ще позволяват засаждане на доматите на открито. Това за повечето райони в страната е от последните дни на април до първата десетдневка на май. Повечето стопани предпочитат сами да си отгледат разсада за градината, защото имат предпочитания към определени сортове. Освен това, отгледаният вкъщи радсад е много по-чист откъм зарази с болести или неприятели, в сравнение с отгледаният в оранжерии в промишлени мащаби с цел продажба. Обикновено с купен разсад в градината се внася най-често белокрилка, борбата с която, както всички знаем е много трудна, понякога невъзможна.

Ако отглежданият разсад от домати не е в контейнери с единични гнезда, след като растенията са във фаза „кръстосване“, се пикират. Сега е моментът, в който тази операция се прилага масово. Затова нека припомним основните грижи, които трябва да се полагат за пикирания разсад от домати.

  • Поливане

Честотата на поливане на пикирания разсад от домати зависи от обема на контейнера, в който е растението и от възрастта, в която е то. Ако през първите дни е достатъчно да поливате веднъж седмично, по-късно с израстването на растенията, може да се наложи да се поливат по-често.Необходимо е да не се допуска почвата да изсъхва. Растениято се поливат, така че почвата да бъде оптимално навлажнена. Следващото поливане трябва да е, когато повърхността на почвата в контейнера започва да изсъхва, но не и до такова състояние, че растенията да започнат да завяхват.Преовлажняването обаче е вредно за растенията. Когато почвата е постоянно преовлажнена, достъпът на кислород до кореновата система е затруднен, поради което тя се развива слабо. Водата за напояване трябва да е темперирана - приблизително + 22°С. Чешмяната вода, преди поливане е препоръчително да престоиналята в съд поне 24 часа предварително.

  • Подхранване

Ако почвата за разсада не съдържа достатъчно количество хранителни вещества и растението, според външни признаци, изпитва хранителен дефицит, 10-12 дни след пикиране, разсадът се подхранва с разтвори на минерални торове.В 10 литра вода се разтварят: 10-15 г амониев нитрат, 30-40 г суперфосфат, 10-15 г калиев сулфат. Ако едно хранене не е достатъчно, след 10-дни се извършва още едно подхранване в същите пропорции. Могат да се използват и комбинирани торове, съдържащи макро- и миклоелементи, предназначени за подхранване на разсади. Указанията за приготвяне на разтвор за поливане с тях се съдържат на самата опаковка.

  • Светлинни и температурни условия

Неспазването на температурния и светлинен режим води до неправилно развитие на растенията . Това е една от причините за т.нар. изтегляне на разсада. Продължителността на дневната светлина за разсада от домати трябва да бъде около 12 часа. Ако времето е облачно или прозорците, на които е разсада са на северната страна, тогава растенията трябва да бъдат доосветявани.Температурата на въздуха за разсада от домати трябва да бъде в рамките на +21-24°С. В тъмната част на денонощието температурата на въздуха трябва да се понижава до +16-14 градуса, което може да се регулира с помощта на отваряне на прозорец. Ако времето е облачно също е необходимо температурата през деня да се понижава с 2-3 градуса.

  • Закаляване на растенията

Защо е необходимо закаляването? Факт е, че като засаждаме растения на открито, не можем да регулираме температурата на въздуха и светлината, както това правим в помещенията у дома. Затова растенията трябва да бъдат подготвени за рязките промени в температурата и светлината, които се случват на открито в природата. За целта 10-12 дни преди засаждането на разсада от домати в градината, растенията трябва постепенно да сезакалят. Това се осъществява като температурата постепенно се понижава до + 14-16°С. През последните 4-6 дни преди засаждане, разсадът вече трябва да се изнесе на балкона или да се остави на перваза на отворен прозореца. Първо за 2-3 часа, след това за половин дени накрая за цял ден, но без да има опасност от измръзване.Благодарение на закаляването се засилва развитието на корените, стъблото заяква, свръхрастежът се възпрепятства, листата придобиват интензивен зелен цвят. Когато разсадът е добре подготвен, той бързо се вкоренява на новото място и лесно понася неблагоприятни метеорологични условия.

Прочетена 25951 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.