Как да подготвим почвената смес за сеитба?

За да подготвим почвената смес за сеитба на разсад, трябва предварително да я обеззаразим. Това е с цел да унищожим опасните причинители на бактериални и гъбни болести, като сечене, кореново гниене, фузариум и др., които се намират в почвата.
За обеззаразяване на торо-почвената смес съществуват различни начини, като не всички са приложими в домашни условия. Ще разгледаме някой от най-използваните, а вие сами ще прецените кои да приложите.
Нагряване при висока температура
Почвената смес се насипва върху хартия за печене в метален съд и се слага в гореща фурна. Така се унищожават всички неприятели и причинители на болести и почвата остава стерилна. Но заедно с тях се унищожават и полезните микроорганизми и хранителни вещества в нея, изгаря голяма част и от хумуса.
Пропарване на почвата с пара
Това е най-щадящият и достъпен начин в домашни условия, който използват много любители градинари. Необходимо е да вземем кивгир или едро метално сито, на дъното на което се поставя марля. След това напълваме кофата с вряла вода, но до мястото, което няма да допира поставеният съд с почва. Поставяме ситото на отвора на кофата и насипваме в него не много дебел слой от почвата. След това покриваме кофата с капак и оставяме пропарването на почвата да продължи 40-50 минути. Недостатъкът на този начин е, че еднократно можем да се обработи не много голямо количество почвена смеска.
Заливане на почвата с вряла вода
Този начин е аналогичен на предходния, но действа по-слабо, защото врялата вода може да пропари само повърхностния слой почва.
Обеззаразяване с калиев перманганат
За тази процедура са необходими 5 грама калиев перманганат за 10 литра вода (количеството може да е по-малко, като се спазва концентрацията). Първо калиевият перманганат се разтваря в по-малко вода, след което се добавя останалото количество.

Прочетена 9498 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта