Овощната градина

Какво място да изберем за засаждане на ягоди

Петък, 20 Септември 2019 20:12
Една от най-важните задачи е изборът на място за засаждане на ягодите. Не се препоръчва засаждане на ягоди след плодни култури (домати, картофи, пипер) и други ягодоплодни видове. Ягодите се развиват добре на различни типове почви, но е за предпочитане да се засаждат на по-рохкави и с добра аерация почви с рН от 4,5 до 7,5. Не е добре да се засаждат на терен снаклон по-голям от 8 градуса или на площи, в които се задържа продължително вода. Не избирайте за засаждане северни терени, слабо осветени, а също така и с продължително замръзване. Южните терени също не са най-добрият избор…

Засаждайте здрав посадъчен материал от ягоди в хладно време

Петък, 20 Септември 2019 20:10
Вкореняването на дъщерните розетки (ластуни) на ягодите в топло и сухо време става трудно и разсадът дълго време остава слаб. По принцип не е толкова важно, какъв е порядъкът и къде точно се намира розетката. Смята се обаче, че най-добри за посадъчен материал са първите розетки, намиращи се най-близо до растението-майка. Най-важно е тя да е добре развита. Колкото по-добре е развита, толкова по-бързо ще започне да залага цветни пъпки и ще има по-висок добив през първата година на плододаване. Понякога поради неблагоприятни условия на развитие, първите формирани розетки са значително по-слаби от следващите. В такъв случай е естествено да…

Десертните сортове грозде се берат добре узрели

Петък, 20 Септември 2019 20:07
През септември продължават да зреят някои десертни сортове. При тези сортове гроздето се прибира на 2-3 пъти, според момента на узряване. Гроздовете трябва внимателно да се отрязват с ножица и да се почистват от повредените зърна. Помещенията, в които ще се съхранява десертното грозде преди всичко трябва да бъдат чисти, прохладни и да могат лесно да се проветряват. Гроздоберът на винени сортове лози трябва да започне при не по-малко от 20-22% при червените и 16-18% захари при белите сортове. Захарното съдържание може да се определи при домашни условия с битов захаромер. При прибирането на гроздето във влажно време трябва да…

Преди беритба, подготвяме инвентара

Петък, 20 Септември 2019 19:58
За да се предпазят набраните плодове за съхранение от вторична инфекция е необходимо да се вземат предварителни мерки. Те се изразяват в обеззаразяване на инвентара, в който ще се съхраняват. За тази операция не е необходимо нещо специално, а най-обикновен син камък (меден сулфат), който всички познават и използват за приготвяне на бордолезов разтвор. Самоче в този случай не се налага неутрализиране на разтвора с вар. Използва се 3%-ов разтвор на син камък – 3 кг за 100 литра вода. Най-добре е да разтвора от син камък да се направи в голям варел – 100 литра например, в който да…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта