При високи температури

Силно намножаване на овощни акари

В овощните градини вредят - червен овощен, обикновен паяжинообразуващ, кафяв овощен, глогов, жълт сливов, жълт ябълков (лозов) и още много други акари.

Най-опасен е червеният овощен акар

Червеният овощен акар е разпространен почти навсякъде и е най-опасният от всички видове акари, вредящи по овощните култури у нас. Той е многояден неприятел и напада:

  • ябълка, круша, праскова, слива и други овощни видове;
  • може да се намножи масово и в лозовите насаждения

Неприятелите имат много поколения. При ябълката червеният овощен акар развива 8-9 поколения годишно, а при лозата 6-8. Вредят от ранна пролет до късна есен.

Акарите трудно се виждат с просто око, затова присъствието на малките паячета се установява главно от повредите, които причиняват (на снимката). Другият начин да ги видите навреме, за да реагирате преди да са нанесли повреди е да ги търсите по долната страна на листата с лупа.

Пожълтяването на листата е характерен признак

Ако не се води борба с акарите, дръвчетата се обезлистват още през лятото. Ларвите на акарите плъзват от ранна пролет и започват да смучат сок от още неразтворените пъпки и първите листенца. По-късно се заселват и се хранят предимно от долната страна на младите крехки листа. Нападнатите листа придобиват мозаечен вид - отначало с разпръснати по-светли петна около нерватурата, които после растат и се сливат. Ако не се води навременна борба те преждевременно пожълтяват и окапват.

Намножаването е голямо при високи температури

Червеният овощен акар вреди силно при средно денонощна температура 19-22°С и въздушна влажност 60-70%.

Ако не се вземат мерки от средата на лятото на един и същи лист може да се намерят от всички стадии на неприятеля - яйца, ларви и възрастни.

Повредата, която причиняват другите видове акари не се различава от тази на червения овощен акар. Изключение прави само паяжинообразуващият акар, който при вредната си дейност образува паяжинни нишки.         Вредната дейност на акарите води до пожълтяване на листата и до издребняване на плодовете.

Акарите бързо придобиват устойчивост към препаратите

При многократно пръскане с един и същ акарицид червеният овощен акар се намножава значително в овощните градини. Това е в резултат на способността на този клас неприятели да изграждат бърза устойчивост към химичните препарати.

През вегетацията борбата се води с контактни акарициди: Енвидор 240 СК - 40мл /дка (4 мл на 10 литра вода), ортус 5СК – 0,05%(5 мл на 10 литра вода) и др. Редуването е препоръчително.

Винаги съобразявайте карантинният срок на прилаганите акарициди със срока на зреене на плодовете.

Прочетена 1754 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта