Важно за бъдещото насаждение

Правилен избор на място за засаждане на малини

При избора на място за засаждане на малини трябва да се има предвид потребността на културата от светлина, защита от силни ветрове и ниски температури, добра осигуреност с хранителни вещества.

Мястото за малините трябва да е разположено на източната или западна граница на площта, а растенията да са засадени в един ред. Това ще им осигури добра осветеност в продължение на целия ден.

През зимата без достатъчно дебела покривка малината може да загуби голяма част от плодните си пъпки или да измръзне над нивото на снежната покривка. Лятото вятърът изсушава почвата и увеличава изпарението на влага от листата, което оказва отрицателно въздействие за развитие на плодовете и заместващите издънки. Затова малините трябва да са на защитени места с достатъчно натрупване на сняг през зимния период. Желателно е, ако са на северната страна да се създаде своеобразна защита от дървета, ограда или постройка.

Големи водоеми в близост да мястото смекчават колебанията в температурата, повишават влажността на въздуха и намаляват увреждането на растенията през зимата.

На наклонени участъци с големи склонове растенията страдат от недостиг на влага поради неравномерно натрупване на сняг през зимата и често измръзват.

Трябва да се избягват и непроветриви места в затворени котловини и други ниски микрорелефи, където корените не получават достатъчно въздух, слабо растат, преждевременно отмират, а леторастите не успяват да узреят и през зимата измръзват.

Дълбочината на подпочвените води трябва да не е по-малка от 1 м. При високо ниво на подпочвените води и недостатъчното им оттичане, трябва да се направи дренажен хоризонт. С тази цел на мястото на бъдещото насаждение с малини се изкопава траншея широка 50-70 см и дълбока 70-100 см. На дъното на траншеята се насипват 8-10 см чакъл, натрошени тухли и слой от пясък. На бързо пресъхващи почви на дълбочина 70 см се прави водозадържащ слой от глинеста почва (5-8 см) и слой от торф (10-12 см). Траншеите се засипват с плодородна почва.

Прочетена 1759 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта