Окопайте къпината и касиса

През първата половина на пролетта окопайте почвата около къпината и касиса плитко – до 5-6 см, като внимавате да не повредите или унищожите кълновете, покарващи от подземната част на стъблото. Междуредията обработете на по-голяма дълбочина – 12-13 см, там няма опасност да повредите корените, защото те са разположени по-дълбоко, отколкото в редовата лента.

ТЪНКОСТИ

При по-дълбоки обработки растенията се унищожава голяма част от кореновата им система, вследствие на което се нарушават водният и хранителният им режим и те отслабват в значителна степен, макар и да се полагат добри грижи за тях.

. Къпината развива по-мощна и дълбока коренова система и усвоява минералните хранителни вещества от по-голяма дълбочина и от по-голям обем почва.

. Касисът се развива добре, когато се отглежда върху наносни, песъчливо-глинести, глинесто-песъчливи или по-тежки глинести почви, които са добре запасени с хумус. Неподходящи за отглеждане на касисови растения са много леките песъчливи почви, защото са бедни на органични вещества и изсъхват по-лесно.

Петър Кръстев

Прочетена 1008 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта