Видове резитби според възрастта на дърветата

Главната цел на резитбата на овощните дървета е една – повишаване качеството на плодовата реколта. Останалите цели можем да отнесем към спомагателните. Ще се съгласите с това, защото действително формирането на короната на дърветата е важно, премахването на счупени и болни клони също е не по-малко значимо, но всичко това безусловно се прави с една единствена цел - получаване на реколта. Тези прости на пръв поглед операции повечето от любителите овощари прилагат без да се замислят. Да се опитваме да търсим магическа формула за най-правилната резитба няма смисъл – тя не съществува. Вместо това, по-добре е да усвоим и използваме няколко правила в точното време и на точното място. Резитбата на дърветата е и наука и изкуство – едното не може да съществува без другото. Има абсолютно научни принципи на резитба, такива като съкращаване и премахване на клони, но колко точно да съкратим и кои клончета да премахнем, всичко това в крайна сметка се изпълнява приблизително по преценка на овощаря.

Начинаещият любител овощар се бои от дървото, в книгата на двуизмерна рисунка всичко му е ясно, но пред живото триизмерно дърво, очите не намират точките на приложение. Затова трябва да се придържаме към принципа: очите се плашат, но ръцете трябва да действат!

Задачата на резитбата на млади фиданки, на встъпили в период на плододаване и силен растеж и на стари дървета е различна. Съобразно възрастта на плодните дървета резитбите биват три вида:

. формираща, която е насочена за създаване на основа на короната и насищането и с обрастваща дървесина;

. поддържаща, целта на която е да се съхрани висока продуктивност на дървото;

. подмладяваща за повишаване на продуктивността на стари, но жизнени дървета.

Въпреки, че при тези резитби се прилагат едни и същи техники, те имат различия, които са свързани с биологичните особености на дърветата.

При младите е необходимо да се формира корона, при плододаващите да се оптимизира растежа и плодоваването, а при старите да се продължи периода на плододаване, като се прилага силно подмладяване на короната.

Петър Кръстев

Прочетена 1670 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта