Лесно ще разпознаете монилията

Монилиния е паразитна гъба, която ще намерите във всяка ябълкова или крушова овощна градина през време на наедряването и зреенето на плодовете. Ще я установите също и във всяко плодохранилище.

Наранените плодове са лесно уязвими

Когато спорите на патогена попаднат по наранени плодове още на самото дърво или в плодохранилището (повреди от градушките и невнимателните берачи, както и повредените от червеи плодове), те покълнват и навлизат през раните в тъканите.
Там се разрастват в мицел, който се изхранва със соковете на клетките и ги умъртвява. Скоро по повърхността на плодовете се появяват най-напред кафяво или черно обагрените петна, по които след това се развиват един след друг и плесеновидните пръстени с туфи. Нападнатите от паразитната гъба плодове преждевременно окапват или остават по клоните и изсъхват.

Паразитът се запазва в заразените плодове
Паразитът прекарва зимата в болните плодове окапали по земята или в хранилището. На следващата пролет, когато времето трайно се затопли спорите се разнасят от вятъра или насекомите, попадат върху близалцата на цветовете и отново заразяват.

Петър Кръстев

Прочетена 1068 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта