Раните и пукнатините са убежище за неприятели

Може редовно да третирате срещу насекомни вредители, може да окопавате и подхранвате, но ако стъблото на дървото чернее, или е покрито с рани и пукнатини, значи че е болно, може и да загине. Раните са врата за инфекции, а пукнатините са източник на храна и добро убежище за много неприятели.

Кои са причините за пукнатините

  • При млади, скоро засадени дървета (недобре вкоренени, неклиматизирани), при внезапни силни застудявания, с падане на температурите под нулата, могат да се появят пукнатини по кората.

  • Възрастните плодни дръвчета са климатизирани за даден район и падането на температурата не може да доведе до пукнатини по стъблото, при тях проблемът с пукнатините се получава при резки колебания на температурите.

Най-често пукнатините се появяват при прегряване на кората рано пролетта. Тъмната кора на стъблото привлича слънчевите лъчи и силно се загрява, а нощем рязкото падане на температурата под нулата води до замръзване на клетките и нарушаване на структурата им. Появяват се пукнатините. При някой дървета от южната страна, особено честите резки смени на температурата на кората водят до отмиране на части от нея. Тя става тъмна с червеникав отенък, мека и лесно се отделя.

Петър Кръстев

Прочетена 628 пъти Последно променена в Четвъртък, 04 Октомври 2018 14:03
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта