Плюсове и минуси на изкуствените торове

Към предимствата на синтетичните торове е относително бързото отстраняване дефицита на хранителни вещества в почвата. Така дърветата растат енергично, по-малко страдат от болести и плододават добре.

Към недостатъците на синтетичните торове се отнася това, че понякога овощарите ги използват прекалено щедро и получават обратен ефект. Така излишекът на азотен тор причинява растеж на повече листа и може да задържи цъфтежа, а при внасяне на високи дози почвени торове през юли и август вегетационният срок се удължава, младите дървета не влизат в състояние на покой през зимата и могат за загинат. Затова във втората половина на лятото за подхранване на младите дървета по-добре е да се използват листни торове, които подобряват захарността на плодовете и могат да се използват до прибиране на реколтата.

Най-доброто време за внасяне на торове е преди и по време на засаждане на млодите дръвчета есента и рано напролет. Есента корените по-интензивно черпят хранителни вещества, когато растежа на леторастите е преклратен, а пролетта растенията имат допълнителен стимул след дългата зима. 

Петър Кръстев

Прочетена 1519 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта