Укрепване на младите овощни дръвчета

Не всички любители градинари, когато засаждат дървета в двора си, поставят подпора на младите дръвчета. Необходимостта от тази процедура е описана още в най-старите справочници по овощарство. Привързването до стабилно колче увеличава устойчивостта на младото дръвче пред силните ветрове и поддържа правилната му вертикална позиция.
Фиданките без подпорно колче се люлеят по-силно от вятъра, а от резките движения тънките корени лесно се ракъсват. След дъжд или поливане, при силен вятър и когато короната е по-висока, без опора младото дърво може да падне на земята.

Корените на растението няма да изпълнят обема на посадъчната яма по-рано от 2 години след засаждането. До тогава дървото има нужда да бъде здраво фиксирано.

Къде се поставя подпорното колче на растението? Има различни мнения по този въпрос. Всяко има логично обяснение: ако се постави от южната страна, то ще предпази кората в края на зимата от слънчево изгаряне. Ако се постави на северната страна, тогава дървото ще бъде предпазено от измръзване през зимата. Друго мнение е за поставяне на подпорното колче от страната на преобладаващите ветрове. За да изберете най-правилният съвет трябва да разберете кой проблем е най-възможен за вашето дърво - слънчево изгаряне или силни ветрове и въз основа на това да вземете окончателно решение. Оптималната дължина на колчето е 1,5 м, с дебелина от 3 до 4 см. То трябва да бъде поставено преди засаждането на дървото в средата на ямата за засаждане. Младото дърво трябва да бъде завързано за колчето с помощта на мека връзка, завъртяна под формата на числото "8".

Петър Кръстев

Прочетена 3982 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта