С повече агротехника по-малко химия

Наред с вредните насекоми в овощната градина се развиват и голям брой полезни насекоми - калинки, златоочици, хищни акари, сирфидни мухи, трихограма и др, които се изхранват с вредителите.

. Ако с грижите си по дръвчетата създадем условия за минимално използване на химични средства (тъй като повечето от тях убиват и полезните видове), ние създаваме условия за намножаване на помощниците, а те по съвсем безвреден за нас начин се справят с вредителите.

. Това може да се постигне, само ако извършваме всички описани в агротехническия и механичен методи мероприятия, които не изискват много труд и усилия, а само малко време в хубавите есенни дни.

. Не са за подценяване и още една група приятели - птиците. Голяма част от тях също се хранят с вредните насекоми - гъсеници, пеперуди, въшки, мухи и др. и с това допринасят за намаляване на вредната им дейност. Така, че трябва да правим всичко възможно да ги привлечем в овощната градина по някакъв начин - било чрез хранилки, гнезда, къщички и др. От тяхното присъствие в овощната градина има не само полза, но и е приятно - не ги гонете, те вършат своята работа, която природата им е отредила.

Петър Кръстев

Прочетена 907 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта