Принудителен покой при дърветата

Фазата принудителен покой при овощните видове започва, след като бъде задоволена нуждата им от студ и продължава до момента, когато топлинното напрежение на въздуха се повиши толкова, че предизвиква набъбване и разпукване на пъпките. Нарича се принудителен, защото растенията по това време вече са готови за растеж и развитие, но външните условия все още са неблагоприятни. След краткотрайно или по-продължително затопляне на атмосферата принудителният покой се преустановява. Ако през принудителния покой (края на януари и февруари) се внесат дървета или клонки в отоплявана оранжерия, пъпките им веднага набъбват и се разпукват. В края на принудителния покой завършва окончателно фазата на цветообразуването, като се диференцират прашецът и плодниците.

По това време освен делене на спорогенната тъкан на прашниците и плодниците, от които се формират прашецът и женският гаметофит, друго делене на клетки не се наблюдава. Изключение правят кайсията и прасковата, при които едновременно с диференциране на прашеца и плодниците става делене и на камбиалните клетки. В такова състояние обаче камбиалната тъкан намалява своята студоустойчивост, поради което повратните студове причиняват значителни измръзвания на кайсията и прасковата.

Къс и неустойчив принудителен покой имат лешника, бадема, кайсията, прасковата и джанката. Малко по-устойчив е принудителният покой на ореха, черешата, крушата, вишнята и ябълката.

С най-голяма продължителност на принудителния покой се отличават дюлята и мушмулата. Продължителността на тази фенофаза е в съответствие с възбудимостта на растенията към растеж. Къс и неустойчив е принудителният покой при видовете и сортовете, чийто пъпки набъбват и се разпукват рано напролет и обратно - продължителен и устойчив е при късносъбуждащите се растения.

Петър Кръстев

Прочетена 1949 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта