Молците тихомълком вършеят в шкафа

Тези дребни неприятели нападат най-често сушените плодове, фъстъците, какаото, изсушените билки, подправките, орехите, стафидите. Пеперудада, чиито разтворени крила достигат до 20 мм от основата до средата е сребристо сива, а останалата част бронзовочервена, пресечена от две тъмни ивици. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава, а какавидата първо бяла, после - кехлибарено жълта. Пеперудата лети през нощта и снася много яйца. Гъсениците правят малки дупки в семената и ги ядат отвътре. В складовете молецът презимува като какавида и гъсеница, в топлите жилища се развива непрекъснато, повявяват се нови и нови поколения.

Понеже хранителните продукти не могат да се обработват с химикали, има друг начин да се справим с неприятеля. При 50-55°С той напълно загива. Изсипете на тънът пласт в широка тава семената, сушените плодове или подправките и оставете във фурната. След т. нар. спасителна операция почистете продуктите, опаковайте ги и ги оставете на сухо и хладно. Молецът обича топлината и студеното не му понася.

За да нямате особени проблеми с този неприятел най-добре е така да опаковата продуктите, че той да няма широк достъп до тях. Килерът трябва редовно да се почиства.

Петър Кръстев

Прочетена 1983 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта