Силната резитба пречи на плододаването

В резултат на прекалено силна резитба вместо към плододаване, дръвчето се насочва към образуване на ненужна дървесина, което затруднява извършването на следващите резитби и увеличава трудовите разходи. Освен това се забавя формирането на короната и се отдалечава началото на плододаването. При младите дръвчета по-силна резитба се извършва само след засаждането, докато през следващите няколко години, когато дървета растат интензивно, трябва да се правят по-слаби резитби. През този период се прави предимно прореждане (отстраняват се цели клончета и клонки), а в по-малка степен - съкращаване (премахва се част от дадено клонче или клонка). Чрез правилното прилагане на резитбите се постига формирането на добра корона с добре разположени и здраво сраснали скелетни клони.

След встъпване на дърветата в период на пълно плододаване резитбата допринася за поддържането на баланс между вегетативния растеж и плододаването като засилва умерено растежа. През този период надземната част на растенията вече е толкова голяма, че кореновата система не е в състояние да я снабдява пълноценно с хранителни вещества и вода. Затова се прилагат по-силни резитби, подпомагащи растеж на надземната част, който е в съответствие с възможностите на кореновата система.

С напредването на възрастта на дърветата растежът отслабва, качеството на продукцията се влошава и се засилва нередовното плододаване. Чрез резитбата при застаряващите дървета се стимулира растежа, като се сменят изсъхналите и застаряващи клонки с по-млада и жизнена плододаваща дървесина.

Петър Кръстев

Прочетена 1093 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта