Какви са опасностите от слънчеви изгаряния по дървото

Щетите, причинени от слънчевите лъчи по дърветата, не са само естетически. На първо място, оголеното стъбло на дървото, лишено от защитен слой кора, става лесна плячка за гъбни заболявания и паразити. Незабележимите пукнатини могат да причинят намаляване на добива, отслабване на дървото и дори загиването му.
При по-големи слънчеви рани, които са засегнали значителна част от ствола, се нарушава подаването на хранителни вещества към клоните, листата и цветовете. Дървото може да оцелее, но няма да плододава добре. Ще опадат цветове, завръзи. Не се надявайте, че всичко ще премине - възстановяването от слънчево изгаряне е възможно само с ваша помощ.
Не всички повреди от слънцето засягат само кората. В горещо и сухо лято често срещано явление са и слънчевите пригори по листата. Ако говорим за пригори по листата на големи плодни дървета или храсти, те могат да бъдат спасени с навременни поливки и те ще се разминат със сухи, грозни листа по средата на вегетацията. Но при млади фиданки, картината ще е различна. Тези лошо вкоренени растения могат да боледуват през целия сезон и дори да загинат.

Петър Кръстев

Прочетена 1566 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта