Рецепти с народни средства за борба с листните въшки

Може би най-често срещаният начин за справяне с листните въшки е с амоняк. В кофа с вода се добавя 40 мл 10% амоняк (продава се в аптеките), добавя се още и сапун, и се пръскат културите. Много често амонякът се използва като народно средство за борба с листни въшки при дървета и храстите.
Но не забравяйте, че амонякът е и мощен азотен тор, който е подходящ само през началото на вегетациония период, когато растенията работят за „зелена маса“. По-късно, когато дърветата, храстите и зеленчуците започват да наливат плодове, а по-късно - да се подготвят за зимата, те не се нуждаят от толкова азот. Ето защо амонякът се използва срещу листните въшки само през първата половина на лятото.

Водороден пероксид срещу листни въшки

Разтвор на водороден пероксид (кислодна вода) и водка помага при смучене на насекоми (листни въшки, щитоносни въшки, червеи) - по една супена лъжица от двата компонента на кофа вода. Пероксидът действа и срещу вредните микроорганизми - спори на гъби при растенията, а поради наличието на „допълнителен” кислороден атом, той също стимулира културите.

Дървесна пепел срещу листни въшки

В 10 литра вода се поставя половин буркан с пепел и се загрява до кипене. Охлажда се, добавя се сапун и растенията се пръскат с получения разтвор.

Суха дървесна пепел заедно с тютюнев прах (1: 1) също е добро народно средство за борба с листните въшки. Трябва да се прашат колониите листни въшки на растението след дъжд или поливане, за да може прахът да прилепне.

Инфузия от глухарчета срещу листни въшки

200 грама коренища или 400 листа от глухарчета се заливат с гореща вода, оставят се да престоят два часа, филтрират се, добавя се сапун и с получения разтвор се обработват растенията.

Борба с листните въшки с йод

В 10 литра вода се добавя 1 чаена лъжичка йод, 2 супени лъжици сода бикарбонат, добавя се сапун и растенията се пръскат.

Петър Кръстев

Прочетена 6505 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта