Жълти листа при овошки и лозя

Едно от най-честите явления тази година е проявата на хлороза по трайните насаждения и лозята. Тя се изразява в ненормално пожълтяване или побеляване на листата в резултат на намаляване съдържанието на хлорофил. Причините могат да бъдат различни - вирусно заболяване или липса на определен хранителен елемент.

. Ако причината е вирус, растението е заразно, нелечимо и представлява опасност за останалите растения.

. В повечето случаи обаче хлорозата се дължи на недостатъчно усвояване на някой хранителен елемент, при което заболяването е неинфекциозно и възможностите за неговото лечение са големи.

Най-често обаче хлорозата се дължи на недостига на желязо и то главно при отглеждане на растенията на силно алкални почви. Особеното тук е, че желязото е в достатъчно количество в почвата, но неговото усвояване е блокирано от високото съдържание на калций в нея. В години с обилни валежи през първата половина на лятото, каквато е тази, желязната хлороза се развива много по-силно. Ето защо в този случай се налага подаване на допълнително количество желязо в лесноусвоима за растенията форма. Това може да стане, както почвено, така и листно, а най-добре и по двата начина.

За лечение на желязната хлороза в практиката се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата или в реда на лозите.

Дозите при плододаващи дървета са 200-300 грама на дърво, а при лозята 50 грама на главина. За да има ефект от това почвено внасяне на зеления камък, то трябва да е последвано от обилна поливка. В противен случай желязото отново ще влезе в трудноусвоими форми.

За листно приложение се прилагат торове в които желязото е в хелатни форми (ЕDTA или DPTA), които позволяват желязото да бъде усвоено от листния апарат, дори и в него да има натрупано по-голямо количество калций. При 2 до 3 листни третирания през вегетацията на трайните насаждения и лозята проблемът с желязната хлороза се решава напълно.

Петър Кръстев

Прочетена 861 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта