Какви добиви да очакваме догодина?

Повечето дървета и храсти завършват активния си растеж и се готвят за плододаване през следващата година.Ако внимателно огледате клонките,

вблизост до мястото на излизане на клонките могат да се видят младите пъпки. При много от тях се формират зачатъците на цветните пъпки за следващи години. През есента в потенциалните цветни пъпки ще се развият плодниците, пъпките и всички останали части. Тяхното развитие продължава и през зимата. Сега тези пъпки се виждат малки и незначителни, но в тях се намира реколтата за следващата година.

При по-обилен цъфтеж,оплождане и задържането на плода от всичките цветове, ще се получи много плод, но с малки размери. От друга страна растенията ще отслабнат, ще забавят растежа си, а и след някои и друг сезон може дървото да се окаже изобщо и без плод. Излишък от плодни пъпки обикновенно се получава при продължетелни засушавания. Поливки през тези периоди подобряват ситуацията.

Малкото количество цветове също не са добро решение за овощната градина, тъй като на следващата година добива ще е нисък.

Как да разберем , че на следващата година ни чака слаб добив?

  • Когато растението изглежда зле, не е подхранвано, листата му са силно повредени от болести и неприятели, старо и т.н. Не винаги обаче добрия вид е гаранция за добър добив.
  • Силния вертикален растеж на едногодишния прираст, резултат от сортова особеност или неправилна резитба, преторяване с азот, преполиване към края на лятото също водят до намаляване на образуването на цветните пъпки.

Петър Кръстев

Прочетена 1819 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта