Принципи при резитба на дръвчетата

Резитбата е основна операция при отглеждане на плодни дръвчета. Особено важна е тя в началният (младенчески период) на дръвчетата преди да встъпят в плододаване. При формиране на короната и регулиране на растежа на овощните дървета, трябва да се познават и прилагат някой основни принципи. Те са важни с оглед осигуряване на оптимални условия за бъдещото плододаване на овошките.

МНОГО ВАЖНО Е СКЕЛЕТЪТ ДА Е ЗДРАВ

Важно за плодовия товар е осигуряване на здраво срастване между скелетните клони и скелетни разклонения на дърветата. Здравината на срастването зависи от ъгъла на разклоняването, от съотношението в дебелината и от броя на скелетните клони на един етаж.

ОСТРИЯТ ЪГЪЛ Е НЕЖЕЛАН

Ъгълът на разклоняването на скелетните клони трябва да бъде най-малко 45° спрямо вертикалната ос на централното стебло (водач). При по-остър ъгъл срастването е по-слабо и често води до разцепване.

На фигурата: при остър ъгъл двата клона се превръщат в конкуренти, което често довежда до разцепване на короната.

ФАКТОРИ ЗА ЗДРАВИНА НА ВРЪЗКАТА

Здравината на срастването зависи и от дебелината на двете части. Колкото по-дебела е частта, която носи разклонението, толкова по-здрава е връзката между тях и обратно. При еднакви или близки по дебелина части, дебелината на срастването силно намалява.

Здраво срастване се получава, когато на един етаж има три, най-много четири скелетни клона. При сортове с прибранорастящи корони е за предпочитане да се оставят три скелетни клона на етаж, а при сортове с по- щироки корони броят на клоните в един етаж може да бъде четири, като най-често те са разположени на кръст.

Прочетена 44896 пъти Последно променена в Петък, 07 Февруари 2014 12:00
Оценете
(2 гласа)

293 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.