Подмладяващата резитба е за стари, но жизнени дървета

След периода на плододаване, който има различна продължителност според особеностите на съответния овощен вид, дърветата преминават в период на застаряване. Когато тяхното жизнено и фитосанитарно състояние е видимо добро, те могат да се подмладят чрез подмладяваща резитба.

Старите дървета – на възраст 18-20 и повече години се режат по-силно, за да се предизвика мощен, подмладяващ растеж на дървото. Централният клон (ако има водач) се съкращава над странично разклонение, изрязват се отделни стари скелетни клони, прилага се силно съкращаване на многогодишна дървесина. При подмладяващата резитба височината на короната може да се снижи във височина с 1,5 метра и повече. Премахват се и част от старите плодни образувания.

Тази резитба се прилага и при дървета, които са от ценен сорт, който непременно искаме да запазим.

Преди резитбата за подмладяване, короната на дървото се преглежда внимателно, за да се прецени състоянието на отделните скелетни клони и разклонения. Скелетните клони и разклонения са подрязват много силно – премахва се ½ или повече от тяхната дължина. В резултат на силната резитба се провокира силен растеж на голям брой леторасти, в това число и т.нар. лакомци. Повечето от тях се отстраняват, като се оставят само тези, които са подходящи за формиране на новата корона. За 2-3 години от младата дървесина се изгражда нов скелет и дърветата ще плододават още 5-7, а при добри грижи и повече години.

Прочетена 30245 пъти
Оценете
(3 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Михаела Неделя, 03 Март 2019 19:18

    Здравейте,

    Тези дни планирам подобна резетба на круша, садена през 50-те. Височината й е към 13 метра (грубо). Има три скелетни клона и на височина към 7 метра в близост до разклонение от единия минават кабели. Каква височина бихте препоръчали да се остави при това положение? Сортът е стар, саден от семка, до колкото знам.

    Благодаря предварително за препоръките.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта