Кога орхидеята не иска да цъфти?

Има шест възможни причини, които помагат да изясним нежеланието на орхидеите да цъфтят в домашни условия.

 • Период на цъфтеж и покой

Почти винаги се продават и купуват само цъфнали орхидеи. Но след прецъфтяването настъпва период на покой. За всеки вид орхидеи срокът на цъфтеж и покой е различен и най-често не се знае от любителите.

 • Начин на отглеждане – традиционен или интензивен

Всички орхидеи за продажба се размножават и отглеждат в специални промишлени оранжерии, преди всичко по интензивен начин. Целта на този начин е – колкото може по бързо да се накара орхидеята да се развие и да зацъфти чрез прилагането на стимулатори на растеж и цъфтеж.

Традиционният начин е по-мек – съблюдават се жизнените цикли на орхидеите. При него ярко са изразени всички жизнени периоди на растенията: растеж, цъфтеж, покой – всичко се случва навреме за растението.

Купената орхидея, отгледана по интензивния начин може да зацъфти в домашни условия когато й е угодно. Тя ще чака подходящи условия, към които е привикнала в промишлената оранжерия.

Орхидеята с традиционен режим на отглеждане ще претърпи период на покой и цъфтеж. Дендробиумът цялата зима може да расте на листа, а да зацъфти през април и май. Фаленопсисът пък лятото и есента расте на листа, образува цветонос през зимата, а цъфтежът започва рано напролет.

  • Условия на отглеждане

За да се чувства една орхидея комфортно и да цъфти успешно, е необходимо да са изпълнени микроклиматичните й изисквания: максимална осветеност, относителна влажност, качествен субстрат, температура.

Трябва да се знаят и природните сигнали на орхидеите, на които те откликват с цъфтеж. Фаленопсисът и цимбидиумът чакат устойчиво понижение на температурите до +13°С и по-ниско.

Почти за всички орхидеи има значение разликата в дневните и нощни температури — с 2-3°С нощта трябва да е по-хладна от деня.

Катлеята и дендробиумът цъфтят само при увеличаване на дневната светлина до 12-15 часа.

  • Правилно пресаждане и подбор на субстрата

Правилото е – колкото може по-рядко присаждайте. Или по-точно да се присажда само, когато субстратът започва да вреди на растенията.

Субстрата за епифитните орхидеи е смес от кори, мъх, торф и дървесни въглени. За земните орхидеи – почвени смеси с добавка на кори, мъх, пясък, дървесни въглени, оборски тор.

  • Правилен подбор на обема

Правило – колкото е по-тясно на корените, толкова по-успешно ще цъфтят орхидеите. Това правило се отнася за всички цъфтящи растения. Грешно е да се мисли, че на растенията е необходимо голямо пространство. В просторни саксии те ще растат на листа и корени, докато последните не разберат, че повече няма накъде и дават команда за цъфтеж.

  • Месторасположение

Епифитните орхидеи: ванда, дендробиум, катлея, онцидиум, фаленопсис, целогина — спокойно разполагайте по-високо на стената, на полица, в кашпи. Такова разположение ги доближава до природната среда, независимо че са изкуствено селекционирани хибриди техните гени помнят миналото.

Нарастването листата на орхидете е естествен процес на развитие. Листата при тях са запасяващи органи, и колкото повече листа, толкова растенията са

по-силни. Но тук трябва да направим уговорката за вероятността от това, ако орхидеята 2 или 3 сезона не цъфти, а само пуска нови листа, това е резултат от неправилно подхранване. За цъфтежа на всяко растение е нужно подхранване с правилни процентни съотношения на основните елементи – фосфор, калий и азот. Фосфорът и калият в тора трябва да преобладават над азота. Също е необходим и правилен баланс от микроелементи, защото страдащата от недостиг на даден микроелемент орхидея няма да цъфне.

 • И малко магия

Съществува мнение за това, че на взаимоотношенията на цветята и стопанина влияе астрологията. Орхидеите прекрасно съжителстват с Близнаци, Водолей и Риби. Категорично не искат да живеят с Овен, Козирог и Лъв.

Петър Кръстев

Прочетена 28810 пъти
Оценете
(2 гласа)

4 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Зорница Събота, 01 Декември 2018 11:25

  Здравейте,
  Имам няколко орхидей,които престанаха да дават цвят.Проблема е че няма как да и дам достъп до повече светлина. Как да запазя интенцитета на цветодаването?Благодаря предварително!

 • Връзка на коментара
  бистра Вторник, 20 Ноември 2018 10:25

  Защо така неграмотно написано с правописни грешки -не сте ли учили български ?

 • Връзка на коментара
  Веселина Атанасова Понеделник, 23 Април 2018 13:27

  На какво се дължи това че орхидеята ми бързо прицафтява

 • Връзка на коментара
  cvetelina Вторник, 27 Февруари 2018 12:45

  Здравейте!Каква може да е причината,орхидеите ми да не пускат листа.Благодаря Ви!

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта