Какво да направим, ако розата в саксията съхне

Напоследък е модерно да не се подарява рязан цвят, а цвете в саксия. Това е разбираемо, те също изглеждат много добре, не са по-скъпи от букетите, купувачът предполага, че ще цъфтят многократно през следващите години. Но защо розата закупена в саксия от магазина не е трайна и съхне?
Стайните рози са обикновени цветя, които предпочитат да се развиват на открито, но са поставени в саксии. Дори малките магазини отдавна са се научили да използват всички предимства на красивата опаковка и правилното доставяне.

Когато човек, който получава като подарък жива роза, премахва опаковка у дома, красиво цъфтящото растение започва да съхне бързо, листата му падат (понякога непосредствено след закупуването те вече са частично сухи от скритата страна). Временната опаковка изпълнява важна функция за задържане на влага и прикриване на съществуващите дефекти. Ако не искате да чакате, докато опадат всички листа на поредната роза, веднага след като получите подаръка, направете следното:

  1. Изрежете всички долни листа с ножица и тези, които вече са започнали да изсъхват, и онези, които все още изглеждат здрави. Поради лошата циркулация и висока влажност на въздуха, която е концентрирана в долната част на саксията в опакованите растения, на по-ниските издънки почти е сигурно наличието на гъбни болести.
  2. Когато отрежете долните листа, може да ви изненада и друго. Вместо едно растение в саксията може да са засадени няколко наведнъж. По този начин производителят се опитва да създаде илюзия за буйно, добре развито растение. Желателно е веднага да разсадите розите в отделни саксии.
  3. Важно е да знаете, че растенията от оранжериите се поливат със стимулатори за растеж преди продажбата. Ако искате да запазите живо растението, незабавно отрежете цветовете, които вече са отворени и всички пъпки.
  4. В резултат на всички манипулации ще имате малко растение без пъпки и ниско разположени листа. Сега вече розата има шанс да оцелее при домашни условия (лошо осветление, сух въздух, неподходящо поливане и подхранване).
  5. Извадете растението от саксията (най-вероятно тя ще бъде изпълнена с корени, което показва остър недостиг на място за развитие).
  6. На дъното на новата саксия поставете добър дренаж. Не вземайте най-евтината почвена смес. След засаждането, уплътнете повърхността с ръце.
  7. Ако в основата на стъблото има почерняване, то те незабавно трябва да бъдат отрязани до здрава зелена тъкан и да бъдат третирани с фунгицид.
  8. Пресадените растения трябва да се държат на място с расеяна светлина.
  9. Не забравяйте редовно да опръсквате надземната част с пулвелизатор, за да компенсирате липсата на влага във въздуха на апартамента.
  10. За да е сигурно оцеляването, е желателно първоначално да се създадат парникови условия за растението. Един прост парник може да бъде направен от обърната пластмасова бутилка.

След всички тези действия, закупените от вас рози от магазина имат шанс за живот.

Петър Кръстев

Прочетена 848 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта