Голите охлюви са досаден проблем

Вредят в зеленчуковите и овощните градини, в оранжериите, парниците, разсадните лехи, при полските култури, украсните растения, ливадите, горите

Те обитават местата с голяма почвена и въздушна влажност и с по-богата растителност, където почвата и въздушната се огрява слабо от слънцето. През деня остават скрити под буците пръст, под камъните, растителните остатъци, пукнатините на почвата. Хранят се през нощта.

В облачно и дъждовно време са активни през деня. В опасна численост се появяват в дъждовни и хладни сезони. При много сухо или студено време престават да се хранят и се скриват дълбоко в почвата или под растителните остатъци. Нанесените повреди са по-голями при тежки почви, които съдържат по-голямо количество органични вещества.

Голите охлюви са многоядни. Нападат почти всички културни растения, много плевели, гъбите в гъбарниците. При младите растения изяждат напълно вегетационния връх и нежните млади стъбълца. При растенията напреднали в развитието изгризват големи кръгли дупки или надлъжни ивици по листата, широки, плитки дупки по клубени и плодове, изяждат пониците, пъпките и зародишите на семената преди да покълнат. Голите охлюви зимуват като яйца снесени през есента, като ларви и възрастни.

Размножават се през пролетта и есента. Снасят яйцата си на купчинки в почвата, в загнилите растителни остатъци, по корените на растенията. Развиват едно или две пколения през годината. Живеят 1-2 години. При движението си отделят сребриста ивица от слуз, характерен белег за тяхната поява.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ:

Редовно унищожаване на плевелите и растителните остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата по които се задържа вода.

В парнците и оранжериите могат да се използват примамки от трици, напоени в бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват от прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

Химически средства

Площта може да се напраши с праховиден суперфосфат 400 г; негасена вар 300 г; амониев сулфат 200 г - за 10 кв.м. или дървена пепел. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се в сухо време. Трябва да бъдат напълно сухи и преди употребата да са смлени на прах. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата.

В цветната градина се използват гранулирани примамки. Такива са вениш, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 г за 10 кв.м. Може да се използва и мезурол шнекенкорн - 4 г за 10 кв.м с карантинен срок 15 дни. Действа като стомашна отрова, а скипер 4Г има контактно и стомашно действие - при 20 г за 10 кв.м с карантинен срок 28 дни. Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ вечер след залез слънце или през нощта след дъжд, обилна роса или мъгла.

Прочетена 4966 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта