Пауловния - Paulownia

Пауловния (на латински: Paulownia) е названието на род дървесни растения от разред Lamiales, дадено в чест на дъщерята на император Павел I – красавицата Анна Павловна (1795 – 1865), от Филип Франц фон Зиболд и Йозеф Герхард Цукарини.
paulownia anim 07 980x400Пауловниите са високи листопадни дървета. Произхождат от Югоизточна Азия, където днес са широко култивирани; те са местен вид, особено ценен в Япония и Корея. Ценните стопански качества на Пауловнията са многобройни – сред тях могат да се посочат: изключително бърз растеж, устойчива дървесина, едри цветове и листа, добра приспособимост към повечето типове почви. Важната роля на дървото – в обичаите, бита, естетическата култура на редица азиатски държави, е вековна традиция. Пример за неговата употреба като символ е гербът на кабинета на министър-председателя на Япония. Любопитна анатомическа особеност на ствола на растението е формирането на куха област надлъжно в центъра на сърцевината му.
paulownia 2Непретенциозното за отглеждане екзотично растение, което расте с 3 до 5 метра на година, предизвика огромен интерес сред хората от мебелния бранш заради качествата на дървесината. Тя е без чворове и смолни джобове, гладка и наподобяваща на вид най-екзотичните и скъпи плоскости, установиха при огледа на мострите хилядите посетители на щанда. Еластична и влагоустойчива, тя не се напуква, не попива вода, което прави много икономично байцването и лакирането й. На практика тя не гние, затова я използват за производство на сауни, градинска мебел, подови настилки и сглобяеми къщи.
Дървоядите не нападат Паyловнията заради големите количества танин, отделяни в дървесината, а не в листата като при повечето растения.
Дървесината е здрава и има специфични свойства. При сеч за разлика от повечето дървета влагата в него е само 50-60%. При сушене за около 40 дни тя пада до 12%. Това е много важно за производството на пелети, защото не се налага да се правят допълнителни енергийни разходи за изсушаване на дървесината. Друго качество е високото й целулозно съдържание, което дава по-висока приложимост в технологиите за добив на биоетанол (заместител на традиционния бензин).

Прочетена 5312 пъти
Оценете
(2 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Нико Четвъртък, 29 Ноември 2018 20:52

    Чудесно, но защо няма субсидии за промишлен добив на дървесина от Пауловния в БГ?

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта