Над 1700 фиданки черен бор засадиха доброволци на труден терен в Еленския Балкан

Много желание и неочакван брой добри хора и съмишленици, обичащи българските гори събра инициативата "Започни просто – засади дърво", подета от Цветомир Илиев, художник, живеещ в Еленския Балкан.

Като творец в многобройните си пътувания до различни места, навсякъде се сблъсква с човешка намеса в дивата природа. Той е силно впечатлен от темповете на изчезване на горите - уви, не само в резултат на природни бедствия, а по-скоро поради причинявани от човека щети - изсичане, лошо стопанисване, пожари. Това провокира желанието му чрез изкуство и организиране на доброволчески акции зазалесяване да допринесе за засаждането на колкото се може повече дървета.

Чрез приятелски кръгове и доброволческата платформа TimeHeroes.org успява дасъбере 14 съмишленици от цялата страна (Радомир, Крумовград, Зверино, Своге, Елена, Варна, Бургас, София, Велико Търново) за залесяване в Еленския Балкан в периода 17-25 октомври тази година.

Благодарение на партньорството на Държавно горско стопанство Елена, под насоките и съветите на "чичо Ваньо", както приятелски всички наричат отговарящия за обучението и работата им служител на Горското стопанство, доброволцитеучастват в залесяването на площи, намиращи се в рамките на 20 дка повалени от снеголом гори. Засаждат фиданки черен бор в района на с. Берковци. Теренът е пресечен. Мястото е каменисто и трудно достъпно.

Любопитно е, че групата от 14 души участващи в акцията, събира хора с най-различни интереси и професии - от студенти и в момента неработещи, до зоолог, еколог, зъболекар, биолог, финансов анализатор, занаятчия, художници и стюардеса. При все, че в ежедневието те работят с други "оръдия на труда", само за ден-дваусвояват техниката с търнокоп и садило.

Инициативата на Цветомир е един пример, че всичко е възможно, ако човек работи иима увереност и желание да постигне своя мечта. Идеята за това първо залесяване успява да набере скорост и подкрепа само в рамките на 2 месеца и се осъществи в резултат на активни разговори и срещи със съмишленици и доброжелатели сред представители на фирми, институции, неправителствени организации и граждани.

Тази първа инициатива за засаждане на дървета в Еленския Балкан се проведе благодарение на участието на 14-те доброволци и подкрепата с идеи, опит, материали, осигурени безплатен транспорт и нощувки за участниците, както и с финансов ресурс, от:

ДГС Елена, платформата TimeHeroes.org, Туристическо дружество "Чумерна", Фондация "ЕкоОбщност", супермаркет Панда в гр. Елена, дарители на Фондация "ЕкоОбщност", дарители чрез platformata.bg, фирмите Биомет, М-бус, Елит транс, бизнесмени от Елена и София, както и физически лица от София, Пловдив, Елена и др. И с балканското гостоприемство на еленчани, които приеха доброволците като скъпи гости, запознаха ги с местните занаяти и музеи.


Какво споделиха доброволците?
Какво ги подтикна да участват в инициативата и какво им донесе преживяното:

"В днешно време реалността е наистина силна и добре смазана машина, но знам и вярвам, че ако човек съумее да се концентрира върху доброто, което може да направи - колкото и малко да е - това да засади дърво, то той би допринесъл за един по-добър свят.

За мен дърветата са не просто ресурс или средство за оцеляване, те са нещо като свидетели на отминали епохи, съхранили ехото на вековете. Те са нашите по-големи и вечно наблюдаващи "събратя", напомнящи ни за баланса и хармонията, която винаги ни е заобикаляла.

Последното нещо, което искам да споделя, е че и често ми се случва да загубя вяра в човечеството, но цялото това преживяване ме накара отново да повярвам, че ако шепа хора обединят усилия, всеки може да загърби различията си и да постигне всичко."

"Обезлесяването и масовата сеч е сериозен екологичен проблем, за чието решаване са необходими обединените усилия на много хора. Гората се възстановява бавно, затова е нужно дългосрочно планиране."

"Дойдохме да се раздвижим и същевеременно да свършим нещо полезно. Покрай това се случиха и други хубави неща, които изпитахме всеки по свой начин - един вид съживяване, презареждане, освежаване и разнообразяване на ежедневието."

Прочетена 2196 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта