Биопроидзводителите подкрепят намаляването на таваните за директните плащания

От влизането на България в Европейския съюз мина един програмен период и тече втори. И в двата ОСП беше структурирана по еднотипна философия – силен първи стълб с основна част от бюджета по него. В резултат на това отдавна започналият процес на миграция към градовете рязко се засили. Закриха се много училища в малките населени места, а и много села бяха заличени от картата България. ОСП в този си вид се оказа много мощен катализатор на този процес. Сега сме в период на обсъждане на политиката, която трябва да бъде водена след 2020 г. Въпреки негативните резултати, министърът на земеделието заявява, че България е за запазване на таваните на плащанията в досегашния им вид, а би трябвало да се коментира свалянето им. Земеделските стопани, които станаха свръхмощни икономически и притежават огромно количество собствена земя, придобита именно благодарение на липсата на таван на плащанията в първия програмен период и недостатъчно нисък през втория, ще концентрират повече собственост и така ще продължат да изместват средните и малките земеделци.

Българска асоциация Биопродукти никога не е искала това да се случи отново. Нещо повече – сдруженията в земеделието, които като нас са на това мнение, са над 30.

Българска асоциация Биопродукти настоява:

  1. Министърът на земеделието, храните и горите и като цяло Министерски съвет да преосмислят позицията, която българската държава ще отстоява пред ЕК за таваните. В интерес на малките и средни производители, които са гръбнакът на всяка икономика е правителството да промени сегашното положение и да предложи още по-ниски нива. Така Малките и средни стопани ще могат да произвеждат повече от единица площ, защото те създават заетост в селата и захранват местния бизнес, колкото и малък да е.

  2. Да бъде завишена площта, върху която се правят преразпределителни плащания и се завиши драстично сумата по тях. Целта е най-малките да бъдат сериозно подпомагани всяка година.

  3. За мярка 11 „Биологично земеделие“ да се приложи обвързана подкрепа, защото не е нормално някои с хиляди декари да не продават никаква биологична продукция, а други да са в преход през целия си ангажимент.

Призоваваме всички сдружения в земеделието, които споделят нашето виждане, да изразят категоричната си подкрепа на позицията на Българска асоциация Биопродукти.

Прочетена 1488 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта