Ще правят огромна салата на Фермерския пазар в Пловдив

Над 20 жени и мъже ще режат салати, а още около 200 искат да им помагат в първото колективно готвене на открито в парк Бунарджика. С музика и танци те ще се обявят против разточителното изхвърляне на храна, което се превръща в световен проблем.

Събитието е утре, 4 юли, от 16 до 21 часа в рамките на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика.

Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН поне една трета от произведената храна се изхвърля, преди да бъде консумирана. Използваните за производството й природни и социални ресурси също отиват на халост. В това време около един милиард души в световен мащаб гладуват.

Инициатори на свежата кулинарна проява са местната общност Slow Food Plovdiv, заедно с партньорите от Фермерски пазар Пловдив, а входът е свободен. Идеята тръгва от Надя Флоор Спенс от младежката мрежа „Slow Food“ в Германия през 2012 г. Тя решава да повиши осведомеността за хранителните отпадъци, чието изхвърляне вече е глобален проблем на фона на нарастването на населението на Земята и световния глад.

Идеята на Надя е проста - хората се събират в обществено пространство, за да сготвят заедно супа от поувехнали зеленчуци, които заради недобрия си външен вид биха били изхвърлени. Колективното готвене става на фона на жива музика и празнична атмосфера.  Германия е първата страна домакин на инициативата, като приютява пазителите на храната в култовото пространство Марктхале в берлинския квартал Кройцберг.

През 2013 г. концепцията стана глобална със събития Slow Food в Ню Йорк, Сао Паоло и Сеул, повишавайки осведомеността за хранителните отпадъци по света. Българки също готвиха на открито на 29 април 2017 г. в Университетската ботаническа градина към СУ „Св. Климент Охридски“, когато инициативата, наречена Disco Soup, се проведе в един и същи ден по целия свят.

Утрешната кулинарна проява в парк Бунарджика е част от събитията в Пловдив – първият български град, който през 2019 г. ще е Европейска столица на културата.

Прочетена 1205 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта