×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Отменена е забраната за бране на трюфели и билки

Забраната за бране на трюфели и билки е отменена. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на среща с ръководството на Съюз на ловците и риболовците в България, цитиран от пресцентъра си днес. Заповедта за отмяната е с номер 345 от днес, 25.07.2018 г. Мотивът е отпаднала обществена необходимост и неспазване на процедурите за осведомяване.
Заповедта беше наложена от няколко регионални дирекции по горите и обяснена с мерките срещу африканската чума по свинете. Сред тях бе и заповедта на директора на Регионалната дирекция по горите във Варна инж. Тодор Гичев, която бе изпратена до общините в област Добрич и до днес не бе отменена.
Заповедта трябваше да е в сила три месеца.
По-рано събирачи на трюфели протестираха в Русе срещу тримесечната забрана, която според тях ги поставя при неравни условия спрямо посещаващите горите с друга цел – бране на билки, сеч, лов, пчеларство. Съюзът на ловците подкрепя забраната за лов на свине, която министърът наложи днес след като вчера влезе в сила скоростна промяна в закона, която трябваше да го разреши. Мотивът на законодателя беше превантивният отстрел на диви свине, които могат да станат преносител на заразата от Румъния. Според ловците обаче ловуването през лятото създава опасност от инциденти и застрашава някои други видове дивеч, които в момента отглеждат малките си.
Прочетена 1299 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта