Два пъти по-малък е добивът на картофи през тази година в кюстендилско

Два пъти по- малък е добиват на картофи в кюстендилско. Причината е в лошите атмосферни условия и вредителите, пише dariknews.bg. Добивът варира от около 2,5 тона на дка. Част от производителите на картофи се оплакаха за нападение от молец, който влиза под кората на картофа и снася ларви. Други пък посочват, че падналите градушки и засушаването през ранна пролет са довели до по- ниския добив.
„Градушката, дъждовете и болестите допринесоха за по- ниския добив на картофи. Градушката унищожи листата на картофите, така те не могат да се хранят и останаха много дребни, като това доведе и до 1,5 тона на декар по- малко в сравнение с миналата година. Ще има пазар за картофа, но стига да може да се съхрани”, заяви агрономът Калин Кунчев.
„Тази година имам добив наполовина в сравнение с миналогодишния. При мен се появиха вредители в много големи размери. Пръсках срещу картофен молец, но не успях да спася картофите. Той унищожи близо 50 % от реколтата. Този вредител прави по 5 поколения на година. Препаратите не му подействаха. В момента пазара е слаб и трудно се конкурираме с картофите от чужбина”, каза производителят Любомир Иванов.

Цената на едро на картофите в момента е около 45- 50 ст. за кг., като се очаква тя да се повиши, заради малките количества картофи, както в България, така и в Европа.

Прочетена 1480 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта