Бракониери връзват в язовирите диви птици като жива примамка

Десетки зеленоглави патици и големи белочели гъски, поставени като жива примамка за дивите ята, бяха спасени от доброволци на природозащитната организация „Зелени Балкани”. Птиците са били оставени в студените води на язовир, вързани с вериги за брега. Повечето от тях са били и с отрязани криле. След като са прегледани от ветеринар, те са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Ловът с жива примамка е незаконен, но се практикува често от бракониерите у нас, особено през зимните месеци, заяви пред Дарик Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център. По думите му поставянето на т. нар. гюмета - скривалища за ловцитe, не се контролира от нито една институция в страната.
От Държавното горско стопанство в Стара Загора се свързват със Спасителния център за диви животни след сигнал на телефон 112, че в два язовира на тяхна територия има оставени птици, като живи примамки. В късните часове на Йордановден спасителният отряд на „Зелени Балкани” влиза във водите на язовира край старозагорското село Хан Аспарухово. В присъствието на горски и полиция младежите изваждат от водата 58 птици, поставени като жива примамка от ловци бракониери. Птиците са били в окаяно състояние, разказа пред Дарик Ивайло Клисуров: „Повечето бяха с отрязани криле и то по много груб начин. Бяха вързани на синджири, направени специално за тази цел”.
Ловът от т .нар. гюме - скривалище за ловци край водоем с живи примамки във водата с цел „успешен лов“, е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча. Този метод на ловуване води до масово изтребване на големи ята диви птици, тъй като примамени от своите пернати събратя, те кацат в язовира, където от засада ги дебнат бракониерите. Макар незаконен, този лов с жива примамка се използва масово, посочи Ивайло Клисуров.
„Тук е много често разпространено, особено в Старозагорска област, Бургас, Ямбол, мисля, че и в Пазарджик това се практикува. Зимата това е ежедневие. В Старзагорска област има построени сигурно над 100-150 гюмета. Само на язовир „Копринка” има сигурно в единия от ръкавите 12 или 15 гюмета. Представете си река Тунжда, Марица цялото й протежение и разни микроязовири, където има десетки такива други. И мрежите са незаконни, но не е незаконно да си ги купиш. От начина на лов от гюме ползването на живи примамки е незаконната част от цялата игра, но това със самата конструкция никой не го контролира. Досега не съм виждал орган, който да прави проблем, че е построено съоръжение два на три, четири на четири метра, понякога и по-големи”.
Засега освободените от язовира край село Хан Аспарухово диви птици остават в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. На по-късен етап съвместно с Регионалната инспекция за опазване на околната среда ще бъде взето решение къде за птиците ще е най-добре да бъдат пренасочени.

Прочетена 378 пъти Последно променена в Четвъртък, 10 Януари 2019 09:14
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта