10 нови инсталации за преработка на етерично-маслени култури ще заработят в Добричко

Тази година в област Добрич ще заработят поне 10 нови предприятия за преработка на етерично-маслени култури, сподели пред Дарик Стефан Иванов. Той отглежда над 800 дка с лавандула и други култури в Добруджа и Южна България. По думите му нови инсталации се правят в Каварна, Крушарско, с. Телериг, а някои съществуващи увеличават мощностите си. В селата Соколово и Поп Григорово също има нови дестилерии.
Иванов не споделя мнението, че площите с лавандула се разрастват прекомерно и скоро няма да достигат инсталациите, които да я преработват. Пазарът според него е сигурен, защото маслото е търсен продукт.

„Дали площите са много или малко – времето ще покаже, пазарът сам ги регулира тези неща. Земеделието не е математика, това е фабрика под открито небе. Реколтата може да се провали за секунди при неблагоприятни условия и да няма масло”, коментира Стефан Иванов.
Той твърди, че миналата година нелоялни прекупвачи на масло са вдигнали цената му. Фермерите, очаквайки още по-високи цени, задържали продукта, но очакванията им останали напразни. В момента изкупната цена е 160-170 лв. за килограм масло при 250 лв. миналата година.
Има голям интерес към българския лавандулов разсад и България изнася в Молдова, Румъния, Турция и Гърция. Имало запитвания от Украйна и Индия. В момента цената на разсада в България е 14-20 стотинки.

Прогнозите са, че тази година засетите с лавандула площи в Добруджа ще надхвърлят 60 000 декара, като новите насаждения ще бъдат над 20 хил.дка.

Прочетена 1214 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта