×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Обявиха 2019-та за Година на вътрешния туризъм

2019-та беше обявена за Година на вътрешния туризъм от ресорния министър Николина Ангелкова. Това стана на специална конференция, наречена Естествено в България, на която беше даден старт на кампанията с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на спорта Красен Кралев, кметове от цялата страна, които представиха неизвестни или малко известни съкровища на своите градове и общини.
Само 3,75 млн. пътувания у нас миналата година са осъществени от българи, а над 9 млн. от чужденци. Въпреки ръста от 2,3 %, цитиран от министър Ангелкова, трябва да се работи много, тъй като пропорцията е обратна в туристическите държави. В най-посещаваната от тях Франция 60% от туризма е вътрешен, такъв е процентът и за най-посещавания град в света – Банкок, т.е. пропорцията е обратна и ние също трябва да я обърнем. Това ще бъдат огромни приходи за хората по места, а също и за държавната хазна, която тутакси прибира 30% от всеки оставен лев – ДДС и данък печалба, а за общините остава туристическата такса, с която да инвестират в атракциите на тяхна територия.
На конференцията много овации събра 3-минутното видео, което представя 150 причини да бъде посетен Троян,     който празнува 150-годишнината си като град. Интерес предизвика 1500-годишната Червена крепост Русокастро в община Камено, която остава неизвестна дори за нашите туристи, нищо че е досами морето. За мнозина прозвуча като сензация поканата да посетят Двореца на император Константин Велики – възцарилия християнството в Европа и създалия Византия и Цариград владетел, който се намира в Костинброд, заедно с още много атракции, представени от кмета на съседната до София община Трайко Младенов. Фестивалът на киселото мляко бе добавен към римските останки, с които се гордее Разград. Трявна покани гости и поиска съдействие за превръщане в туристическа атракция на нейните феноменални дърворезби. Малко познатият, а уникален с водите си на целия континент спакурорт на община Баните също очаква откриватели. Русе напомни на българите, че в радиус от 20 км от града има цели 4 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, което е планетарен феномен. От Силистра предложиха прекрасния им биосферен резерват Сребърна да бъде предложен в общ български маршрут с останалите ни обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Идеите са толкова много, а първият дълъг уикенд, в който човек може да обиколи един или няколко от посочените обекти е съвсем скоро – от 1 до 4 март включително. После идват свързаните Великденски, първомайски и гергьовски празници – 10 дни в разгара на пролетта.

Прочетена 3074 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта