×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Лесовъди влязоха в повече от 50 училища в страната в Международния ден на горите

„Обичаме гората!“ - в един глас казаха учениците от V клас от 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ гр. София, които взеха участие в урок, посветен на Международния ден на горите, изнесен от експерти от Изпълнителна агенция по горите.

Лесовъди и служители в горската система посетиха днес ученици от началния курс в 50 училища в цялата страна, за да отбележат заедно с децата Международния празник. Честванията тази година са под мотото „Гори и образование - Да се научим да обичаме горите“.

С филмчета, беседи и занимателни игри малчуганите се запознаха с видовете гори и техните обитатели, грижите, които се полагат за стопанисването и опазването им. Будните и любознателни ученици задаваха много и интересни въпроси, посочваха различни примери и факти – не само от България, но и от света. От експертите по горите те научиха кои са основните дървесни видове у нас, как да ги разпознават по листата и плодовете. Разбраха за какво се използват семената на шишарките, каква е разликата между мъха и лишея и защо трябва да опазваме природата. Голям интерес предизвика ловната тематика и дивите животни, някои от които много от учениците до този момент не познаваха. Децата научиха за грижите, полагани от специалистите, както много интересни и любопитни факти.

Времето за любознателните деца не бе достатъчно и ученици и преподаватели изразиха желание за нови срещи с лесовъдите и горската тематика.

4 243 835 ха или около 37% от територията на страната е площта на горските територии в България. Лесистостта е 35%, а средната възраст на горите - 57 години.

Общият горски запас възлиза на около 680.5 млн. м3, като годишният прираст (увеличение) на горите, измерен в стояща дървесна маса е 14 млн. м3. Средният годишен прираст от хектар е 3.7 м3/ха. Същевременно годишният добив от горите е 8.3 млн. м3, измерен в стояща дървесна маса.

Съхнещите иглолистни гори към края на 2018 г. са възлизали на около 30 832.6 ха, което е с около 20 % по-малко от 2017 г.

По своите функции, 56,5% от горите са защитни, 5,8% - със специално предназначение и едва 37.7 % - със стопанско значение.

69% от общата горска територия е държавна собственост, управлявана от 6-те държавни предприятия, 13% - са общинските гори и 13 % - собственост на физически лица. 5 % се управляват от МОСВ.

етикети:
Прочетена 2114 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта