Международен форум на Добруджанския земеделски институт ще представи иновации в селекцията

Международна научна конференция, организирана от Добруджанския земеделски институт, ще представи в Добрич иновации в селекцията и агротехниката на полски култури, съобщават от научната база. Форумът, който ще се състои на 5-6 юни, е част от Дните, посветени на 90-годишнината от рождението на бележития селекционер Тодор Рачински /1929-1980 година/.
Ученият, който близо две десетилетия е селекционер в Добруджанския земеделски институт и за известен период го оглавява, създава 22 сорта българска пшеница - "Русалка", "Чародейка", "Юбилей","Тракия", "Огоста", "Скития", "Рубин" и редица други. Рачински прави ценни изследвания в приложната генетика за продуктивността на пшеницата и качеството на зърното. Ученият пръв в страната създава и внедрява нискостеблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за повишаване потенциала на класа, за устойчивост срещу болести и други стресови фактори, отбелязват от института.
На международната конференция ще бъдат разисквани иновативни решения в селекцията на полски култури и перспективите за развитието на конкурентно земеделие.

Прочетена 2722 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта