Опасенията от суша в ЕС не изчезват въпреки ползите за пшеницата от дъждовете

Валежите осигуриха известно облекчение за посевите с пшеница в Европейския съюз, но през следващите седмици ще са нужни още дъждове, за да бъдат предотвратени нанесените досега щети от сушата, смятат анализатори на зърнения пазар, цитирани от електронното издание IDK. Дъждовете през май в южните държави-членки на ЕС като Румъния и Испания трябва да предотвратят по-нататъшната загуба в добивите след продължителната суша, изтъква Беноа Файо, анализатор във френската компания за пазарни анализи и прогнози Strategie Grains. По думите му валежите, придвижващи се на север в цяла Европа, могат да отслабят сушата. „В повечето части на Европа сме на средата на пътя. Вали, но това няма да бъде достатъчно, ако времето до края на май се задържи сухо”, категоричен е Файо.

Във Великобритания пшеницата е в добро състояние, макар че също има нужда от дъжд. „След сушата през миналото лято на по-голямата част от територията на Великобритания влажността в почвата е значително по-ниска от миналогодишната. След доста сухата зима кореновата система на есенниците е добре развита, така че те ще могат да се справят в малко по-голяма степен с продължителен период на засушаване. Определено обаче имат нужда от повече влага”, коментира Бенджамин Бодарт, директор в британската компания за пазарни анализи и прогнози CRM AgriCommodities. Оттам предвиждат реколтата от пшеница във Великобритания да нарасне до 15,1 млн. тона през тази година от 14 млн. тона през миналата.

Във Франция обаче Националниятинститут за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer) понижи оценката си за състоянието на меката пшеница в страната до 79% в категорията „добро до отлично” от 81% седмица по-рано.

Метеорологичните проблеми са още по-забележими в Германия, където задържалата се доскоро суша привлече вниманието към слабите запаси от влага в почвата вследствие от сухото време през миналата година. „Като цяло картината не изглежда зле, особено на север и в някои части на изток. Проблемът е в това, че нивото на подпочвените води остава ниско след миналогодишната суша и се нуждае от приток”, отбелязва анализатор на германския пазар на зърно. От Германската асоциация на селскостопанските кооперативи обаче прогнозират, че реколтата от пшеница през тази година ще нарасне с 20,6% до 24,44 млн. тона най-вече заради разширяването на засетите площи.

В Полша също тревогите за сухото време растат, особено ако дъждовете през май се окажат недостатъчни, заяви Войтек Сабарански от аналитичната агенция Sparks Polska. „Заради неблагоприятните метеорологични условия бяхме принудени да понижим предишната ни оптимистична прогноза за реколтата от пшеница през 2019 г. до 10,9-11 млн. тона от 11,4 млн. тона при 9,7 млн. тона, ожънати през 2018 г.”, уточни Сабарански.

Колкото до реколтата от пшеница в ЕС като цяло, наскоро Европейската комисия повиши прогнозата си до 141,3 млн. тона он 140,2 млн. тона, очаквани през април. Ако тя се оправдае, производството ще нарасне с 10% спрямо 2018 г. Основание за оптимизма на анализаторите на изпълнителния орган на ЕС осигурява относително меката зима и разширяването на засетите площи.

Прочетена 1731 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта