Идея: възрастните фермери да получават премия, ако предадат стопанството на млади Избрана

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган обмисля предоставянето на фиксирана премия на по-възрастните фермери, когато прехвърлят бизнеса си на млад земеделски стопанин.

За комисаря по земеделието на ЕС Фил Хоган промяната в поколенията в селското стопанство в ЕС остава основен проблем. Поради това бюджетът за млади професионални фермери следва да бъде по-висок в бъдеще. Това каза самият той пред Европейския младежки съвет (CEJA) в Брюксел, предава Agra Europe.

Според Хоган през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. държавите-членки трябва да отделят поне 2% от националния пакет за подкрепа на младите хора в селското стопанство. Досега подкрепата беше едва 0,8%. Тази сума трябва да бъде предоставена или под формата на увеличаване на подпомагането на доходите в първия стълб, или като допълнително безвъзмездно подпомагане по Втори стълб.

Като допълнителна необходима мярка, комисарят по селското стопанство посочи увеличаването на еднократната стартова помощ за млади фермери до 100 000 евро. Освен преките плащания, държавите-членки биха могли също да подкрепят различни форми на сътрудничество между земеделските производители, например „земеделски партньорства между различни поколения“.

Възможно е по-възрастните фермери, които искат да се откажат от бизнеса си да го предадат на по-младите поколения, да получат еднократни суми. По-доброто посредничество при закупуването на земя също може да бъде важна помощ.

Прочетена 3166 пъти Последно променена в Понеделник, 03 Юни 2019 13:14
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта