В Баните се оплакват от мечи нападения

17 нападения от мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество са регистрирани от началото на годината на територията на община Баните, област Смолян. Убити са близо 35 животни.
Само за изминалия месец сигналите получени в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян са 6, като 4 от тях са в с.Сливка и по един в Гълъбово и Треве. При последното дивият звяр влязъл в селото и изкарал овца от обора на стопанина. При нападенията са убити крави, телета, конче, овце и кози. От община Баните поискали да се вземат спешни мерки заради нападенията. За целта е била свикана и комисия, в която са били включени представители на различните държавни институции, съпричастни към проблема.
Комисията е взела решение да се поиска разрешително за отстрел на две мечки, които обикалят района и има доказателства, че са опасни стръвници. Протоколът с искането е изпратен до Министерството на земеделието и храните, както и до Министерството до околната среда и водите. „Запознат съм с проблема и се взимат мерки. Имаше комисия от шест души, която бе категорична, че трябва да се отстрелят две стръвници“, коментира кметът на община Баните Милен Белчев.
За проблема потвърди и директорът на Държавно горско стопанство-Славейно инж. Кръстьо Узунов. „Районът се обикаля повече от две мечки, но за две от тях сме сигурни, че имат доста нападения в един и същ район и са се характеризирали като стръвници. Мисля, че ще получим разрешително за острела им“, заяви още инж. Узунов.
Сигналите за нападенията на кафява мечка над селскостопанско имущество и домашни животни, в т.ч. един сигнал за наличие на мечка с две малки мечета в близост до последните къщи на с. Могилица, община Смолян, са общо 19. От тях 9 са на територията на община Смолян. Останалите са в районите на Девин, Борино и Чепеларе.

Прочетена 436 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта