25 акта за незаконно бране на липов цвят в Ловеч

Общо 25 акта за незаконно бране на липов цвят са съставени от началото на юни досега в община Ловеч, съобщават от там.
Съвместно с Регионалната дирекция по горите-Ловеч, от общината предприемат мерки по контрола и опазването на липовите насаждения от незаконна сеч в периода на събиране на липов цвят. За целта се организират съвместни проверки с представители на общинските структури.

Има заповед на кмета на Ловеч, с която се забранява брането на липов цвят от насаждения и единични дървета в парковете, зелените площи, вътрешнокварталните градинки, междублоковите пространства, сервитутите на пътните артерии, алеите и други площи общинска собственост, без издадено актуално разрешително.

От общинското звено „Контрол и сигурност“ информират, че са съставени 23 акта по Наредба 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, общественото имущество и природата на Ловешка община, тоест за изсичането и кастренето на дървета и храсти при брането на диворастящи плодове, липов цвят, билки и други. Горските служители пък са съставили два акта.

По-рано в РДГ-Ловеч, е получено писмо на Изпълнителната агенция по горите с указание за повишено внимание, насочено към контрола и опазването на липовите насаждения от незаконна сеч в периода на събиране на липов цвят и организиране на съвместни проверки с представители на общинските структури.

За целта един или два пъти седмично до края на юни при съгласуване с екипа от горски инспектори на РДГ-Ловеч, отговарящ за общината, се организират проверки в горски територии с липови насаждения.

Проверките се провеждат с излизане рано сутрин, към 5:00 ч., когато по наблюдения от предишни години най-често се извършва незаконна сеч на липови дървета, като по-късно през деня ромски фамилии обират безпрепятствено липовия цвят.

Прочетена 669 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта