Екип на ОДБХ - Плевен днес евтанизира животните във второто огнище с Африканска чума по свинете

Екип от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Плевен днес евтанизира домашните прасета във второто огнище с Африканска чума по свинете, открито в село Новачене. Това съобщи за БТА д-р Иван Йорданов - директор на ОДБХ - Плевен.
Той уточни, че животните не са регистрирани и се извършват проверки във всички лични стопанства, за да бъдат умъртвени всички свине. Д-р Йорданов очаква при създадената организация с екип от 10-15 души да приключат до края на днешния ден по прилагане на мерките срещу разпространението на заразата. 
Директорът на ОДБХ в Плевен припомни, че в първото огнище на Африканска чума по свинете в областта, което бе открито в село Жернов, са били умъртвени над 40 домашни прасета.
БАБХ съобщи вчера, че са предприети необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине се извършва при спазване на изискванията на Наредба 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Въведена е забрана за влизане и излизане на хора и автомобили в района на обектите по време на изпълнение на мерките.

Прочетена 990 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта