След акция на спецпрокуратурата: Шестима души от ДФЗ са арестувани за 24 часа Избрана

Спецпрокуратата влезе в ДФ „Земеделие“, шестима души на ръководни позиции са задържани за 24 часа. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Акцията на специализираната прокуратура е във връзка с досъдебното производство срещу бизнесмена Миню Стайков. Тя се провежда съвместно с ГДБОП – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и със съдействието на КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В хода на досъдебното производство срещу Миню Стайков са привлечени като обвиняеми 8 лица. За ръководител на групата е сочен Стайков, който е с мярка „задържане под стража“ и още 7 лица от месец септември.
Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства и в тази връзка е акцията в ДФЗ, съобщи Гешев. Изземат се документи, проверяват се адреси на служители на фонда. Става въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени още около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство са събрани доказателства и данни, че за да се случи това, е оказано съдействие от лица от ДФЗ, обясни зам.-главният прокурор.

Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор на фонда Румен Порожанов. Към този момент няма доказателства, които да ангажират неговата наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, оповести още зам.-главният прокурор Иван Гешев. В следващите 24 часа прокуратурата ще прецени дали и как да бъде променена 24-часовата мярка на задържаните 6 лица от фонда, сред които е и един от зам.-изпълнителните директори на ДФЗ.
 

Прочетена 2489 пъти Последно променена в Вторник, 16 Юли 2019 13:30
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта