Две огнища на АЧС и в Русенско, индустриалният бранш скочи Избрана

БАБХ потвърди днес две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Русе в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине – село Ценово, община Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Днес скочи и индустриалният свиневъден бранш у нас. От двете асоциации поискаха да се обяви извънредно положение и поискаха мерки като при война: включване на армията в помощ на ветеринарните инспектори, които са крайно недостатъчни на терен. "1% нерегламентирано отглеждани домашни прасета държи опрян пистолет в челото на 99% законен бизнес" - така нагледно описаха картината свиневъдите. Индустриалното отглеждане на прасета у нас е едно от най-модерните в Европа и загубите за бизнеса ще надхвърлят 5-6 млрд. лева. Браншът предупреди и за възможна екологична катастрофа - къде ще бъдат загробени стотици хиляди умъртвени прасета, ако вирусът прескочи в свиневъдните комплекси.

На фона на тази тревога, новините за нови огнища за АЧС вече нямат характера на новини. Просто всички очакват да бъде обявено поредното огнище.

До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др., предупреждават от агенцията.

Прочетена 1906 пъти Последно променена в Вторник, 16 Юли 2019 21:47
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта