Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от свинеферми

Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от големите свинекомплекси, като водят със себе си не повече от две кучета и то с ветеринарномедицински паспорт, съобщиха от пресцентъра на областната управа за издадената заповед от областния управител Красимир Кирилов. Горските и ловни стопанства в областта трябва да предоставят на събирачите карти с участъците, в които не могат да упражняват дейността си.
Въведената по-рано забрана да се търсят трюфели и определените 20-километрови зони около големите свинеферми заради опасността от африканска чума породиха недоволство сред хората, които събират горски продукти, припомнят от областната управа.
С новата заповед се определят 10-километрови ограничителни зони около селата Козлодуйци, Дъбовик, Къпиново, Септемврийци, Карапелит, Ловчанци, в които има индустриално свиневъдство. Търсачите на трюфели могат да влизат в горски местности извън тези зони като носят разрешително за ползване на недървесни горски продукти. Хората трябва да ползват обувки, различни от ежедневните, които след това да бъдат дезинфекцирани, се посочва още в заповедта на областния управител. От бранша се задължават да сигнализират органите за бракониери и за евентуално открити мъртви диви прасета.
В Добричка област е обявено бедствено положение заради африканската чума до 2 септември. Досега в региона има само един потвърден случай на болестта при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак./БТА

Прочетена 951 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта