Мариела Йорданова, председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието: По-ниски от очакваното са добивите от слънчоглед в региона

По-ниски от очакваното са добивите от слънчоглед в региона. Това каза пред Радио „Фокус“- Шумен Мариела Йорданова, председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието.

Вече втора седмица стопаните прибират маслодайната култура, като резултатите от първите жътви са от 200 до малко над 300 килограма от декар. „Очаквахме по- добри добиви, но явно маната, която ни порази през пролетта даде отражение, заради дъждовното лято по жътва, в края на юни и юли явно не е добре опрашен, а преди близо 20 дни сериозна буря събори по- високите слънчогледи, дори и да има добив, той не може да бъде прибран“, каза Мариела Йорданова. По думите и, второто голямо разочарование са изкупните цени.

„Вече втора, дори трета година има изключителен срив на изкупната цена. Оказва се, че преработвателите внасят хиляди тонове слънчоглед. Настоящият добив и предлаганата цена не ни връщат разходите, направени за слънчогледа. Като цяло производството на тази култура в последните три години е разочарование за производителите“, каза Мариела Йорданова. Тя отбеляза, че към настоящия момент малко по- висока цена се предлага за високоолеиновия слънчоглед. „Докато не приключи целият производствен и търговски сезон и докато не дръпнем чертата, не можем да кажем дали ситуацията при високоелиновия слънчоглед е по- добра, защото колеги съобщават, че и там добивите са една идея по-ниски“, каза Мариела Йорданова.

Прочетена 4677 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта