Ловно-рибарското дружество в Троян протестират срещу забраната за лов в инфектираната зона в района на Априлци

"Сдружение ловно-рибарско дружество - Троян" изразява несъгласие чрез протестна декларация със забраната за лов в инфектираната зона в района Априлци, която бе въведена след установен случай на заболяло диво прасе от африканска чума в средата на август. Това съобщават от Управителния съвет на сдружението. Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и др.
От сдружението посочват, че са готови да се включат във всички мероприятия по редуциране на популацията на дива свиня до нормална плътност на определена площ - ефективна мярка изрично упомената и в Указанията на ИАГ.
"Ако бъде разрешен ловът, ще се освободим от заплахата да ни бъде спрян ловът и изключително педантично ще се дават проби за всяка отстреляна дива свиня и старателно ще претърсваме районите на своите ловища за наличие на умрели диви свине. По този начин държавата ще добие реална представа за разпространението на заразата сред дивите свине и засилване на мерките за биосигурност при движение на хора превозни средства в ловностопанските райони", се посочва в декларацията. 
Според членовете на сдружението мерките за спиране на всички дейности в инфектираната зона не дават желаните резултати. "Там ходят туристи, овчари, гъбари, мотористи, и др., които не спазват забраната. От друга страна, хищниците - вълци, чакали, лисици, скитащи кучета, гарвани и др., също разнасят заразата. В тези райони, където е ограничен достъпът, ще се увеличи плътността на дива свиня. Няма подхранване и тя ще започне миграция на големи разстояния, с което има вероятност да се разнесе заразата", посочват още в документа.
В него от сдружението настояват да се направи втора проба на дивата свиня, заразена с африканска чума.
"Настояваме да отмените всички забрани за лов в района с констатирани случаи на АЧС, както и да разрешите груповия лов на дива свиня с кучета в най-къс срок при засилени мерки за биосигурност", се казва още в декларацията.

Прочетена 1653 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта